Valencia

LIGGING

Dit wijngebied is een van de oudste historische wijngebieden van Spanje, vanwege de stad Valencia. Het is verdeeld in drie sub zones: Valentino (o.a. DO Cheste), Alto Turia ( ten oosten en noordoosten van Valencia) en Clariano (gescheiden van de andere delen, helemaal ten zuiden van Valencia).

De wijnregio Valencia staat op dit moment vooral bekend om zijn (medium) zoete wijnen op basis van Moscatel welke vooral als aperitief worden ingezet. 

KLIMAAT

Het klimaat is mediterraan aan de kust tot continentaal in de hoger gelegen streken. De meeste wijngaarden liggen 30 km landinwaarts en de ‘ingekapselde’ ligging van sommige valleien brengt veel hitte met zich mee in de zomerperiode. Het kwik stijgt dan tot 35 graden en in de winter daalt te temperatuur tot zo’n -5 graden. Maar…. wat nu echt opvallend is – in Valencia kan het zelfs tijdens zomernachten vriezen. Temperatuurschommelingen van 30 graden binnen 24 uur is niet ongewoon. Dit verklaart wellicht ook de snelle rijping van de over het algemeen zeer aromatische druiven. Enkele hoger gelegen gebieden worden beschouwd als aride of semi-aride en de wortels gaan dan tot 17 meter diep, op zoek naar water. Gemiddeld walt er jaarlijks zo’n 450mm regen per jaar.

De laagst gelegen gebieden zijn de gedeelten rondom Cheste en Marquesado in het zuidoosten, gelegen op een gemiddelde hoogte van 175m. De grond ziet hier bruin tot  roodbruine en ligt op een kalkstenen bode

BODEM

In het algemeen varieert de Valenciaanse ondergrond van alluviaal in de laaglanden tot kalksteen in de hoger gelegen delen, met daartussen klei. De bovenste laag grond varieert van ontbonden kalksteen in het westen tot zand in de hooglanden.