Catalonië

LIGGING

Catalonië, zoals het gebied Cataluña in het Nederlands genoemd wordt ligt in het noordoosten van Spanje. De hoofdstad van Catalonië is Barcelona. De wijnregio bevat een strook aan de kust van de Middellandse Zee en reikt van de grens met Frankrijk in het noorden tot aan de rivier de Ebro. Het kloppend hart ligt voornamelijk ten zuidwesten van Barcelona. Aan de kust overheerst een Mediterraan klimaat met zachte winters en warme zomers. Meer in het binnenland zijn de winters, door de verminderde invloed van de zee en de aanwezigheid van bergen, kouder.

UITEENLOPENDE WIJNEN

Catalonië heeft een eigen DO sinds 1999 en omvat daarnaast nog tien DO’s, waaronder prestigieuze gebieden als Penedès, Costers del Segre en Priorat. De regio is autonoom binnen Spanje en de inwoners zien zichzelf dan ook op de eerste plaats als Catalaans.

Er worden heel uiteenlopende wijnen gemaakt, van stevig rood tot fris wit, zoet wit en natuurlijk Cava!

DRUIVENRASSEN

De druivenrassen die hier veelal verbouwd worden, zijn garnacha, ull de llebre (a.k.a. tempranillo), cariñena en monastrell voor rode wijn en muscat, malvasia, xarel-lo, macabeo en parellada voor cava en stil wit. Er staan ook veel Franse druivenrassen aangeplant. Maar… vandaag de dag lijkt de belangstelling toe te nemen voor meer authentieke wijnen van inheemse variëteiten.

Catalonië is op de eerste plaats beroemd om de cava die er als sinds eind negentiende eeuw geproduceerd wordt in vooral Peñedes. Deze mousserende witte wijn van de druiven xarel-lo, macabeo en parellada (heel soms ook chardonnay) wordt volgens dezelfde methode gemaakt als Champagne. Alleen de rijpingsduur is korter.