Loire

LIGGING

De Loire, vernoemd naar de gelijknamige rivier, is misschien wel de mooiste wijnstreek van Frankrijk.

Het gebied strekt zich uit vanaf de Atlantische Oceaan nabij Nantes, richting het oosten tot aan Orleans. De diverse regio’s verschillen van elkaar in bodemsamenstelling en klimaat. Het westen kent meer zeeinvloeden. Meer landinwaarts neemt de invloed van de zee af en is het klimaat gematigd continentaal. Samen met de verschillen in bodemsoorten zorgt dit voor grote variëteit aan druivenrassen. Het gebied kent dus een groot aantal wijnsoorten.

SOORTEN WIJN

Ongeveer driekwart van de productie bestaat uit witte wijn, die in allerlei varianten voorkomt van droog, mediumzoet (moelleux) tot zoet en van sprankelend tot mousserend. Het overige deel bestaat uit rood en rosé.

SUBREGIO’S

Van west tot oost is de Loire onderverdeeld in de volgende regio’s: Vins du Pays Nantais met als bekende wijn de Muscadet, Vins d’Anjou en Saumur, Vins de Touraine en de Vins du Centre, met als bekende wijnen Sancerre, Pouilly-Fumé en Menetou-Salon. Verder genieten de zoete wijnen uit de regio Anjou/Saumur een grote reputatie, afkomstig van de Chenin Blanc. Deze wijnen bezitten een uitzonderlijke bewaarcapaciteit.

PASSENDE GERECHTEN

De Loire wijnen gaan heel goed samen met gerechten van varkensvlees, van paté tot gegrild vlees of ham, maar ook met kip, vis, zeevruchten, en van paling tot forel. De zoete wijnen van de Chenin Blanc gaan formidabel bij vruchtendesserts, blauwaderkazen en paté’s. De Muscadet doet het uitstekend bij oesters en de Sancerre bij geitenkaas.