Languedoc

LIGGING

De Languedoc wijnstreek ligt in het zuiden van Frankrijk en grenst aan de Middellandse Zee. De streek heeft prachtige gebergtes, heuvels en bossen. Languedoc is een producent van veel verschillende soorten wijn. Een groot gedeelte van de wijnen uit Languedoc zijn gekenmerkt met de classificatie IGP.

KLIMAAT

Languedoc heeft meer dan 200.000 hectare aan wijngaarden en is hiermee ook één van de grootste wijnstreken ter wereld. Het heeft een mediterraan klimaat, met veel zon en wind vanuit de zee. Deze wind zorgt voor verkoeling op warme dagen. De meeste wijngaarden in Languedoc liggen in het kustgebied. Door wind vanuit de Middellandse Zee kunnen de aroma’s van de druiven goed ontwikkelen en worden ze gekoeld door de wind.

De bodem in Languedoc verschilt enorm en is verdeeld over de streek. Klei, leisteen en zandsteen zijn de grondsoorten die hier te vinden zijn.

DRUIVENSOORTEN

In de Languedoc wijnstreek worden zowel rode wijnen als witte wijnen gemaakt. Deze streek levert de meeste IGP-wijnen in Frankrijk. Vanwege de verbeterde kwaliteit stijgen steeds meer IGP-wijnen naar de AOP-status.

Doordat de streek zo groot is, zijn er diverse druivensoorten die worden gekweekt. Veel bekende druivensoorten worden hier gekweekt, zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon en Merlot. Voor witte wijn komen de volgende druiven veel voor: Grenache Blanc, Macabeu Blanc, Clairette, Mauzac, Muscat à Petit Grains Blancs, Piquepoul Blanc en Rolle. Voor rode wijn komen de druiven Syrah, Macabeu, Grenache, Mourvèdre Carignan en Cinsault veel voor.