Champagne

LIGGING

Het gebied ligt rondom de driehoek Reims, Epernay en Châlons-en-Champagne. De Champagne heeft het strengste klimaat van alle Franse wijngebieden. Niettemin worden hier wijnen geproduceerd die overal ter wereld bekendheid genieten. Het is de meest noordelijke wijnstreek van Frankrijk. De wijnbouwers nemen ieder jaar aanzienlijke risico’s en het gevaar van vorst is altijd aanwezig. In de goed onderhouden wijngaarden staan daarom in het voorjaar kleine kacheltjes om de wijnranken warm te houden.

 

KRIJTBODEM

De Champagne regio is bedekt met een speciale kalkbodem, die bestaat uit een zeer dikke laag wit krijt. Deze bodem bezit de eigenschap de schaarse zonnewarmte op te slaan om deze in koudere tijden aan de druivenstokken af te geven. In de loop der eeuwen zijn uit deze bodem honderden kilometers aan grotten uitgegraven.

DIVERSE SUBZONES

Champagne kent diverse subregio’s evenals in Bordeaux is de champagne samengesteld uit diverse druivenrassen: de Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Elke subregio bezit zijn eigen specialiteit. De aanplant van Chardonnay concentreert zich in de de Côte des Blancs, gelegen ten zuiden van Epernay. De Pinot Noir is de specialiteit van de regio tussen Epernay en Reims, de Montagne de Reims en de Pinot Meunier is terug te vinden in de Vallée de la Marne. De zuidelijke regio l’Aube, ten zuiden van Châlons-sur-Marne kent een geheel eigen microklimaat. Hier wordt de Pinot Noir als belangrijkste druif gezien. Echter Chardonnay en Pinot Meunier staan hier ook aangeplant.

SOORTEN CHAMPAGNE

De champagnes die zijn samengesteld uit één druivenras vermelden dit ook op het etiket. Een Blanc de Blancs is afkomstig van 100% Chardonnay en een Blanc de Noirs is gemaakt uit 100% Pinot Noir. Verder zijn er ook champagnes uit één jaargang die millésime of vintage champagne wordt genoemd. Deze champagnes zijn complexer en krachtiger van aard, doordat de champagne een langere rijpingstijd ondergaat. Dit type champagne is uitstekend gastronomisch inzetbaar. Van champagne zijn er uiteenlopende smaaktypes verkrijgbaar, van zoet (doux) tot (been) droge champagne (brut tot brut zero). De rosé champagne is samengesteld uit een combinatie van witte en rode wijn en is tevens de enige rosé (mousserende) wijn die binnen de EU op deze wijze wordt samengesteld.