Bourgogne
LIGGING
De Bourgogne is een fascinerend wijngebied. Er zijn eigenlijk twee druivenrassen die er de dienst uitmaken, Chardonnay voor witte wijn en Pinot Noir voor rode wijn. Het gebied kent een grote verscheidenheid aan bodemsoorten en microklimaten. Van overwegend kalkbodems tot mergel, ijzer, klei en leem. In elk geval kent de Bourgogne diverse bodemlagen. Samen met het koele klimaat zorgt dit voor een evenwichtige langzame rijping van de druiven. De wijnen van de beste wijngaarden mogen Grand Cru of Premier Cru op het etiket zetten.
De Bourgogne is onderverdeeld in 4 subgebieden: Chablis, Côte d’Or, Côte Chalonnaise en de Mâconnais.
CHABLIS
De Chablis is het noordelijkste wijngebied in de Bourgogne. Het is een gebied waar de Chardonnay-druif strakke, terroirgetypeerde wijnen voortbrengt. De unieke bodem in Chablis bestaat uit fossielrijke kalk, genaamd ‘kimmeridge’. De fossielresten dateren uit een prehistorisch verleden toen dit gebied tot de zee behoorde, het Bassin Rhodanien. De beste locaties zijn toebedeeld aan 7 Grand Cru wijngaarden: Bougros, Les Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos and Blanchot. De productie hiervan bedraagt slechts ongeveer 3%. De Premier Crus zijn iets sneller op dronk, bij voorkeur 3-5 jaar na de oogst. De appellations Chablis en Petit Chablis vormen het grootste deel van de productie.
CÔTE D’OR
Ten zuidoosten van Chablis ligt de wijnregio Côte d’Or. De Côte d’Or is onderverdeeld in twee stukken, de Côte de Nuits in het noorden en de Côte de Beaune in het zuiden.
De Côte de Nuits begint bij het dorp Nuits-Saint-Georges en loopt tot aan Marsannay. Deze subregio is vooral beroemd om zijn rode wijnen van de Pinot Noir druif. De wijngaarden liggen op het oosten halverwege op een helling (côte), op ca. 225-350 m. boven zeeniveau. De bodem heeft veel weg van een omgekeerde taart. Deze is ooit ontstaan door aardverschuivingen en bestaat uit diverse lagen van o.a.: kalkrijke mergel, harde kalksteen en erosiemateriaal. Een reeks van beroemde wijngaarden liggen hier achterelkaar, waaronder: Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny en Vosne-Romanée. De rode wijnen uit de Côte de Nuits zijn vlezig en geurig en bezitten een vrij stevige structuur, die enige opleg vereist. De Grand Cru wijnen uit goede wijnjaren kunnen wel 20-40 jaar rijpen.
De Côte de Beaune begint vanaf Nuits-Saint-Georges en strekt zich zuidwaarts uit richting de meest zuidelijke gemeente Santenay. De regio is vooral bekend om zijn beroemde witte wijnen afkomstig van de Chardonnay druif. De druif kan zich hier in goede jaren tot een absolute perfectie ontwikkelen en kan dan wijnen voortbrengen van een grote complexiteit en finesse. Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet en Meursault zijn hier de grote namen en genieten een grote reputatie. De regio kent ook een aantal zeer goede rode wijnen, waaronder Pommard en Volnay. Corton, gelegen in het noorden van de Côte de Beaune, brengt zowel uitstekende rode als witte Grand Cru wijnen voort. Côte de Beaune telt 16 gemeenten. Over het algemeen zijn de rode wijnen uit de Côte de Beaune iets lichter van structuur dan die van de Côte de Nuits.
CÔTE CHALONNAISE
De Côte Chalonnaise regio ligt ten zuiden van de Côte de Beaune. In dit gebied is het iets droger en kouder dan in de Côte d’Or. De grond bestaat hier ook voor een belangrijk deel uit kalksteen. De wijnen kunnen een iets hogere zuurgraad hebben, mede als gevolg van de wat lagere temperatuur en stevige wind. De wijnen bezitten hierdoor een iets hogere zuurgraad, waardoor er hier ook veel mousserende wijn (Crémant de Bourgogne) wordt geproduceerd, in het bijzonder rondom Rully. Naast Pinot Noir en Chardonnay zijn hier ook wijnen te vinden van de druivenrassen Gamay (rood) en Aligoté (wit). De Côte Chalonnaise kent 5 gemeentelijke herkomstbenamingen. De noordelijkste gemeente is Bouzeron. Deze appellation produceert wijnen van de Aligoté druif. Verder maken Rully, Mercurey, Givry en Montagny ook deel uit van de Côte Chalonnaise. De Côte Chalonnaise produceert geen Grand Cru wijnen.
MÂCONNAIS
In de Mâconnais wordt de invloed van de Middellandse Zee merkbaar. De temperaturen worden hoger en ook valt er wat meer regen. De grond bestaat voor een deel uit kalksteen, waarop de Chardonnay druif zich thuis voelt. De Mâconnais is beroemd om zijn witte wijnen. Pouilly-Fuissé, een krachtige droge witte wijn, behoort kwalitatief tot de meest bekende wijnen uit de streek. De regio is verder bekend om zijn mousserende wijnen, de Crémant de Bourgogne. De rode wijnen zijn afkomstig van de druivenrassen Pinot Noir en/of Gamay.