Bordeaux
RIJKE GESCHIEDENIS
Bordeaux behoort tot de belangrijkste wijngebieden in de wereld en neemt maar liefst 1/3 van de productie van Franse kwaliteitswijn voor haar rekening.
Het gebied kent een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de Romeinse tijd voor Christus. De Romeinen planten wijngaarden rondom Bordeaux, destijds Burdigala genoemd. De ontwikkeling van de wijnhandel kwam echter pas veel later op gang, rond de 13e – 14e eeuw. In tegenstelling tot veel andere gebieden in Frankrijk zijn het hier niet de monniken maar kooplieden geweest die verantwoordelijk waren voor de groei van de handel in Bordeaux.
LINKER- EN RECHTEROEVER
Het huidige Bordeaux omvat circa 107.000 hectare aan wijngaarden. De aanplant van druivenrassen verschilt per subgebied. Aan de linkerkant van de rivier de Gironde is de Cabernet Sauvignon de belangrijkste druif voor de rode wijn productie, aangevuld met Merlot en Cabernet Franc. Aan de rechteroever van de Gironde verschilt de samenstelling en nemen Merlot en Cabernet Franc de belangrijkste plaats in, aangevuld met Cabernet Sauvignon. Voor witte- en zoete wijnen uit Bordeaux zijn Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle de aangewezen druivenrassen. Overige druivenrassen die voorkomen in Bordeaux zijn de Malbec, Petit Verdot en de Carmenère.
KLIMAAT
De belangrijkste factoren met betrekking tot het klimaat zijn de ligging rond de 45e breedtegraad, de nabijheid van de Atlantische Oceaan en het zeer grote estuarium van de Gironde, de verschillende rivieren in het gebied. Deze combinatie zorgt voor een gematigd klimaat met een regelmatige, goede vochtigheidsgraad. Overigens regent het in Bordeaux over het algemeen veel.
BODEMSOORTEN
In de subregio’s Graves en Médoc bestaat de bodem uit een 3 tot 4 meter dikke kiezellaag. Deze kiezellaag werkt als een filter. In perioden van veel neerslag kan het water snel worden afgevoerd naar diepere aardlagen en in tijden van droogte is deze kiezellaag in staat om veel water aan de plant af te geven. De Cabernet Sauvignon gedijt goed op deze bodem en is in staat om zich in zijn volle rijkdom te ontwikkelen. Niet voor niets zijn hier de wijnen destijds ingedeeld in diverse classificaties, de Grand Cru Classé’s om op deze manier uitdrukking te geven aan de sublieme kwaliteit van deze wijnen.